Voeding

shapeimage_2                                          shapeimage_3

Wat is eigenlijk het doel van de voeding?

Ten eerste  om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Ten tweede om de noodzakelijke dingen te doen zoals lopen,

vliegen,bloedsomloop en eten.

Ten derde om stoffen in het lichaam te vormen of te vervangen zoals vernieuwing van weefselcellen en rode bloedlichaampjes.

Ten vierde voor extra productie b.v. groei, ei leggen of de rui.

Waaruit bestaat de voeding hoofdzakelijk?

Allereerst  water dit is de belangrijkste verder mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines. En niet te vergeten zuurstof.

Het dagelijks opgenomen voer moet van elk zoveel bevatten dat het in de behoefte van het dier voorziet. Een grote overmaat van een of meerdere voedingsbestanddelen moet sterk worden vermeden omdat dat de gezondheid van het dier ongunstig beïnvloedt. Het voer moet in de juiste verhouding worden toegediend, het moet in evenwicht zijn.

Water is het belangrijkste omdat  het dier voor het grootste gedeelte hieruit bestaat. Het dient voor de lichaamstemperatuur op peil te houden en als week- en transportmiddel voor het voer.

Mineralen zijn nodig  voor de opbouw van het lichaam. In vrijwel alle weefsels van het lichaam komen mineralen voor. De belangrijkste mineralen zijn: calcium, Fosfor, magnesium, Natrium, Kalium, Cloor, mangaan, ijzer, koper, jodium en Zwavel. Calcium  en fosfor zijn heel belangrijk voor de botten vooral natuurlijk bij opgroeiende kuikens. En ook voor productie van de eieren. Natrium maakt in het lichaam eiwitten aan en bevordert de groei. Mangaan heeft een gunstige invloed op de broeduitkomsten, vruchtbaarheid en de eischaal. IJzer en koper zitten in heel kleine, mate in het voedsel teveel aan ijzer wat b.v. kan komen door sterk ijzerhoudend bronwater kan leiden tot vermindering van de eetlust en diarree.

Eiwitten bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof en een beetje zwavel en fosfor. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze zijn als het ware de bouwstenen van het eiwit.

Koolhydraten zijn ook bouwstenen en bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof. Tot deze groep behoren toe: zetmeel, suikers, organische zuren, ruwe celstof(dit zijn b.v. de bastjes om de korrels deze geven het voer meer volume maar minder voedingswaarde. Het heeft een gunstige werking op de darmen) Koolhydraten dienen in de voeding eigenlijk als energiebron. Krijgt een dier teveel koolhydraten toegediend dan zal het dier het overtollige omzetten in lichaamsvet.

Vetten bestaan evenals koolhydraten uit koolstof, waterstof en zuurstof  en dienen ook als warmte- en energiebron. Ook hiervan teveel wordt omgezet in lichaamsvet.

Vitamines zijn nodig voor een goede gezondheid en productie.

Vitamine A is een epitheelbeschuttende vitamine d.w.z. hij hersteld lichaamscellen. Een tekort aan deze vitamine leidt tot slechte groei, ruwe bevedering, onzekere gang, zwakte en soms uitputting met als de dood als gevolg..Een gelukkige omstandigheid is dat de lever overtollige vitamine tijdelijk opslaat zodat het dier in wat slechtere tijden  toch in deze vitamine kan voorzien. Vitamine A komt voor in vis, melkproducten en groenten. Levertraan is ook rijk voorzien van deze vitamine maar bij teveel(meer dan 1%)  kan er een vergiftiging optreden. Ook zijn er z.g. pro-vitamines A dit zit b.v. in boerenkool en wortelen hier zit geen vitamine A in, maar het dier zet deze voedingsstof om in vitamine A

Vitamine B Hier is een hele reeks van al deze vitamines B  dienen voor  bescherming tegen huidaandoeningen, verlammingsverschijnselen of om de groei te bevorderen en soms voor betere broeduitkomsten. Het komt voor in kiemen, zemelen, ondermelk, karnemelk, weipoeder, koemest en groenvoer.

Vitamine C Dit is een vitamine welke het dier zelf in voldoende mate zelf aanmaakt, doch iets toevoegen kan de sterkte van de eischaal bevorderen.

Vitamine D Speelt een rol bij de stofwisseling vooral bij de opname van calcium en fosfor. Gebrek aan deze vitamine kan leiden tot slechte groei, dikke hakken, weke beenderen, zachte snavel,

verlammingsverschijnselen en ook dunne eischalen en slechte broedresultaten. Vitamine D zit vooral in levertraan. Zonlicht en met name ultraviolet licht heeft ook een gunstige werking. Het dier heeft z.g. sterinen onder de huid welke zonlicht omzette in vitamine D.

Vitamine E Ook wel vruchtbaarheidsvitamine genoemd en bevordert de broeduitkomsten daardoor. Het komt voor in diverse kiemen van de luzerne, zemelen en tarwe, maar ook in groenvoeders.

Zoals uit bovenstaande blijkt is het niet verstandig zelf allerlei  samenstellingen te maken of  iets aan de bestaande voeders toe te voegen. Gelukkig zijn er diverse voederleveranciers die dit keurig op wetenschappelijke basis voor ons hebben uitgezocht. Zo zijn er voor alle jaargetijden voermengsels in de handel. Onderhoudsvoer voor de rustperiode, opfokvoer voor de periode waarin onze kuikens  moeten groeien en  productievoer wanneer onze dieren eieren moeten leggen.

Leveranciers van goed watervogelvoer zijn: Kasper Faunafood, Havens, Garvo en Teurlings

Het beste watervogelvoer is van Charnwood zie foto’s, maar helaas is dit in Nederland moeilijk verkrijgbaar.

IMG_2740               IMG_2739

Als het voer goed is waar moeten we dan nog op letten?

Ten eerste dat het gehele jaar naast het voer de waterkwaliteit uitstekend is.

Ten tweede dat we niet te veel en niet te weinig voer geven. In principe twee keer per dagen voeren en dit voer moet in 15 minuten weg zijn. Dikke vette vogels zijn lui bewegen niet meer en de bevruchting komt niet tot stand omdat het vrouwtje  die zware kerel niet kan dragen. Vooral bij zware ganzenrassen moeten we zuinig zijn met bijvoeren. Goed kort gras is meestal  al voor fokdieren  voldoende, eventueel wat bijvoeren met wat haver en maagkiezel.

Ten derde let op dat alle dieren voedsel krijgen en niet enkele dominante. Is dit het geval dan moet je meerdere  voederplaatsen maken en wel op de plaatsen waar ze ongestoord kunnen eten.

Ten vierde naast deze uitgebalanceerde voermengsels  kunt u  zorgen dat ze mooi kort gras* ter beschikking hebben en het bijvoeren van eendekroos of fijngemaakte boerenkool, witlofbladeren of andere groenten kunt u  onbeperkt doen. De dieren zullen je er zeer dankbaar voor zijn.zie foto hieronder:

IMG_2695

Let wel op waar je het eendekroos vandaan haalt, met het oog op ziektes zoals leverbot welke in kleine waterslakjes zitten en deze leverbotjes komen vaak voor als het water in de sloot bijna even hoog is als het weiland en waar schapen in lopen of hebben gelopen.

      *  Geef nooit gemaaid gras aan de watervogels!!

Top