Seksen/Paring/kruisingen

  • shapeimage_2

 

Seksen (Geslachtsbepaling)

Aangezien er bij vele soorten geen kleurverschillen zijn en ook de grootte of type bij veel soorten verschillen soms zo weinig dat het niet te zien is  of het een  mannetje of een vrouwtje is.
Daarom zijn we genoodzaakt om te seksen. We houden het dier op z’n rug en we pellen met beide duimen  voorzichtig de aarsopening open. Hierbij moet de vogel zich geheel ontspannen  anders houdt het dier de spieren te strak en mislukt het seksen, dus gewoon even wachten totdat het dier slap en soepel aanvoelt.
Bij sommige soorten gaat seksen heel moeilijk zoals bij de ganzen
Daarom is het verstandig ze heel vroeg te seksen, meestal gelijktijdig met het ringen, dan is het geslachtsorgaan nog wel klein maar het laat zich veel beter beoordelen dan in een later stadium.
Alles wat vrouw is ringen we rechts en mannetjes ringen we links, dit is gemakkelijk te onthouden want in het woord vrouw zit de r van rechts.
Als we dit consequent doen dan behoeven we ze nooit weer te seksen.

Als we de aarsopening  voorzichtig uitpellen dan zal bij een ontspannen mannetje er een ge-slachtsorgaan te voorschijn komen wat lijkt op een wormpje met een punt. Bij een jonge woerd  is dit niet langer dan een halve centimeter en maar 1 tot 2mm dik terwijl bij een volwassen man dit veel langer en dikker is. Bij een vrouwtje zien we alleen maar een inwendige rozet.Zoals ik in het begin al zei  soms zijn er geen verschillen ja zelfs lijkt het soms dat een man een vrouw is of andersom. Daarom is  seksen  heel belangrijk want  ook aan het gedrag en de grootte is het soms moeilijk te zien
Ook komen er homo en lesbische paren voor. Dit is natuurlijk voor deze dieren geen probleem, maar u als fokker wil liever paren welke voor nakomelingen zorgen.
Seksen moet u dus beslist leren en er zal vast wel een ervaren fokker bij u in de buurt wonen die u dit even voordoet of leert.

De Paring.

Meestal na een balts-ritueel van het mannetje  gaat het vrouwtje  gestrekt en plat op het water liggen en het mannetje overzwemt het vrouwtje  Hier gaat het mannetje met zijn achterlijf langs het vrouwtje en slaat zijn penis tegen de aarsopening van het vrouwtje en spuit zijn sperma in het vrouwtje. Dit duurt enkele seconden, waarna een lichaamsverstarring optreedt van beide dieren.
Na de paring gaan beide vogels zich heftig wassen.
Het komt nogal eens voor dat de paring mislukt  dit kan komen door:
a.Jonge onervaren dieren
b.Verstoring door andere mannen.
c.Te vette of te zware mannen
d. Conditie van het vrouwtje niet goed.
Ook komt het voor dat de paring lijkt te gelukken maar toch zijn alle eieren onbevrucht.
De oorzaak is meestal dat de man een halve penis heeft. Watervogels willen nog wel eens hartje winter paren met het gevolg dat de penis  na de paring te langzaam wordt ingetrokken door de kou, met de kans dat de punt van de penis bevriest en afsterft. Hierdoor is  het mannetje onvruchtbaar geworden.

Kruisingen

Kruisingen met soortgenoten of andere soorten komen helaas maar al te vaak voor, soms komen er ook nog wel eens mooie dieren uit, maar we moeten  kruisingen zoveel mogelijk proberen
te voorkomen. Al deze dieren zijn meestal waardeloos voor de verdere fok,
Verder moeten we de dieren dagelijks observeren  en als we dieren  steeds bij elkaar zien of die paren met elkaar en welke niet bij elkaar horen,  dan moeten we onmiddellijk ingrijpen en ze overplaatsen naar een ander hok of verkopen.
Het is bij jongen vaak moeilijk te zien of het kruisingen zijn, het enigste waar men het aan kan zien is, dat ze niet allemaal gelijk getekend zijn, bij raszuivere zijn alle jongen exact gelijk.